Västerbergslagens Släktforskare (VBS) är en förening för släkt- och hembygdsforskare med intresse för Västerbergslagen. Föreningen verkar främst inom Ludvika och Smedjebackens kommuner, d v s de gamla församlingarna Grangärde, Säfsen, Ludvika, Norrbärke, Söderbärke, Malingsbo.

Föreningen bildades 1981 och har idag cirka 325 medlemmar från olika delar av Sverige och utomlands.  Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund och samverkar med andra släktforskarföreningar i Bergslagssamverkan och Dalasamverkan.

Föreningens aktiviteter:
Föreningen arrangerar bland annat öppet hus, föredrag med olika ämnen inom släktforskningsområdet och med lokal anknytning, utflykter, kurser och anbytardagar.

Vi har kurser i släktforskning både i Ludvika och i Smedjebacken i samarbete med ABF. Information om aktuella kurser hittar du i vår evenemangskalender.

Vill du gå en nybörjarkurs anmäl dig till ABF tel. 0240-180 60 eller kontakta vår studieorganisatör Doris Jansson 

Medlemstidningen Släktforskaren:
VBS ger ut medlemstidningen Släktforskaren fyra gånger per år.  Tidningen består av insända bidrag. Manus till artiklar mottages tacksamt av redaktionskommittén på adress slf-vbs@hotmail.com.

Är du intresserad av att  köpa äldre exemplar av vår tidning Släktforskaren? Kontakta medlemsansvarige Kicki Vinkler Vill ni ha nyckelbricka kontaktar ni även Kicki Vinkler för det.

Föreningen byter också tidningar med ett stort antal andra släktforskarföreningar. Dessa tidningar finns tillgängliga i släktforskarlokalen tillsammans med många andra spännande litterära verk och släktkrönikor för den som önskar fördjupa sig i denna del av Dalarna och närliggande socknar.