Västerbergslagens Släktforskare (VBS) är en förening för släkt- och hembygdsforskare med intresse för Västerbergslagen. Föreningen verkar främst inom Ludvika och Smedjebackens kommuner, d v s de gamla församlingarna Grangärde, Säfsen, Ludvika, Norrbärke, Söderbärke, Malingsbo.

Föreningen bildades 1981 och har idag cirka 325 medlemmar från olika delar av Sverige och utomlands.  Föreningen är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund och samverkar med andra släktforskarföreningar i Bergslagssamverkan och Dalasamverkan.

Föreningens aktiviteter:
Föreningen arrangerar bland annat Öppet Hus, föredrag med olika ämnen inom släktforskningsområdet och med lokal anknytning, utflykter, kurser och anbytardagar.

Öppet hus sker en gång i månaden och hålls både i Ludvika och Smedjebacken. Öppet Hus passar dig som antingen vill prova på släktforskning eller för dig som behöver hjälp för att ta dig vidare.

Vi har också kurser i släktforskning både i Ludvika och i Smedjebacken i samarbete med ABF. Information om aktuella kurser hittar du i vår evenemangskalender.

Medlemstidningen Släktforskaren:
VBS ger ut medlemstidningen Släktforskaren fyra gånger per år.  Tidningen består av insända bidrag. Manus till artiklar mottages tacksamt av redaktionskommitteen på adress slf-vbs@hotmail.com.

Är du intresserad att prenumerera på medlemstidningen eller köpa äldre exemplar? Kontakta vår kassör Siw Friberg eller läs mer om medlemskap här.

Föreningen byter också tidningar med ett stort antal andra släktforskarföreningar. Dessa tidningar finns tillgängliga i släktforskarlokalen tillsammans med många andra spännande litterära verk och släktkrönikor för den som önskar fördjupa sig i denna del av Dalarna och närliggande sockar.